Siirry pääsisältöön

NOITUUS: MISTÄ ALOITTAA?

Sanotaan heti alkuun niinkin itsestään selvä asia, kun että kukaan ei voi päättää yhtäkkiä olevansa noita ja ryhtyä sellaiseksi sormia napsauttamalla. Noituus on niin paljon muuta, kuin syylänenäisiä, kyttyräselkäisiä eukkoja kymmenen kissan kanssa, jotka lentelevät aina täyden kuun aikaan Kyöpelivuorelle tanssimaan alasti ringissä ja naimaan itse Paholaisen kanssa.
Noituus on maallista harjoittamista, wicca taas uskonnollista, joten pidetään ne tässä kohtaa(ja yleensä noin oletusarvoisesti muutenkin) erillään toisistaan. Eli noidan ei ole pakko olla wicca, eikä wicca ole aina noita. Ylipäätään, ollaksesi noita, ei tarvitse olla varsinaisesti mitään erityistä. Vain sinä itse. Usein harhaudutaan ajattelemaan, että noidat ovat vain pakanoita. Väärin, voit olla kristitty, juutalainen, muslimi, buddha tai mikä tahansa muu uskonnon edustaja ja silti harjoittaa noituutta. Voit olla jopa ateisti ollaksesi noita! Tämä harjoittaminen ei myöskään vaadi ketään palvomaan Saatanaa tai mitään muutakaan, mihin et koe sataprosenttista uskoa. Eikä noituus myöskään vaadi lampaiden, vuohien tai elävien olentojen uhraamista, tai verenvuodatusta. Noituus ei myöskään ole vain naisten juttu, vaan yhtälailla miehet voivat sitä harjoittaa. Seksuaalisella orientaatiolla ei myöskään ole merkitystä, eikä sillä, oletko tumma- vai vaaleaihoinen, tai ehkä jotain siltä väliltä. Eikä tarvitse myöskään olla kiertolainen, romanialainen tai venäläinen. Luonnon kunnioittaminen on aina ihan huippu juttu, mutta noituus ei vaadi luonnonsuojelijaomistautumista ja itsensä puuhun kahlimista. Voit olla vegaani, kasvissyöjä tai sekasyöjä - ruokavalio ei toimi määrittäjänä, voitko olla noita. Noitien ei myöskään tarvitse olla mystisiä, synkkiä ja pelottavia gootti-ihmisiä, muttei myöskään kaikkia rakastavia rastapäisiä hippejä, jotka ovat täynnä iloa ja valoa. Kaikki noidat eivät myöskään saa etiäisiä tai synny kummallisten tuntemusten kanssa, joilla ennustaa tai nähdä auroja. Tiedevastaisuus ei ole myöskään vaadittavaa, tosiasiassa teknologia ja tiede voi jopa täydentää harjoittamista. Jokaisen noidan ei myöskään tarvitse olla maalaisnoita, joka kasvattaa itse ruokansa ja pyydystää itse riistansa. Urbaanit kaupunkinoidat ja kaikki näiden kahden väliltä on ihan tosi bueno juttu.

Noituus voi kiinnostaa, herättää mielenkiintoa ja ristiriitaisia tunteita. Tai sitten se voi olla ikään kuin valaistumisen hetki, että "hei, tämmönen on ihan oikee juttu, eikä vaan leffahömpötyksiä". No mutta mistä sitten aloittaa, kun tulee se fiilis, että nyt kiinnostaa ja isosti? Suomalaista kirjallisuutta ja tietoa löytyy netistä melko rajatusti, mutta sitten kun siirtyy lontoon kielelle, niin johan löytyy. Toki pitää olla vähän varuillaan ja osata katsoa, että mitä juttuja uskoo ja pitää sellainen tietynlainen skeptisyys yllä. Nettiin kun voi kuka tahansa kirjottaa ihan mitä tahansa.

Noituus siis itsessään on ikään kuin energian ohjaamista pienillä avuilla. Ihan ensimmäisenä kannattaa muistaa se, ettei näillä loitsuilla ja rituaaleilla mutatoida kenellekään kolmatta kättä, kasvateta finnipeltoa naamaan tai muuteta sammakoksi. Ylipäätään kiroamisesta allekirjoittaneen on paha sanoa, kun en sellaisia juttuja harrasta, vaan noudatan Wiccan Redeä - "An Ye Harm None, Do What Ye Will" eli "jos se ei satuta muita, tee mitä haluat". Tämä siis myös poissulkee sen, että uhraisin vuohia, tai mitään muutakaan elävää alttarillani. Yleensä mitä enemmän sitä opiskelee ja lukee ja tutkii asiasta, sitä enemmän alkaa tietää, mihin suuntaan haluaa noitana kehittyä - ja haluaako sen pitää vaan maallisena harjoittamisena, vai onko siinä sivussa alkanut kiinnostua myös muista, uskonnollisista asioista.

Suurin, tärkein ja mahtavin kaikista välineistä, joita tulet tarvitsemaan, on sinä ihan itse. Mieli, henki ja ruumis. Meditaatiokyky, visualisoinnin hallinta. Niillä pääsee ihan alusta loppuun, mutta melko moni - kuten minäkin - tykkää käyttää pieniä apuja harjoittamisessaan. Kuitenkin, allekirjoittaneen mielestä grimoire(tai Book of Shadows, BoS, Book of Mirrors, grimmi, loitsukirja, Varjojen Kirja, rakkaalla lapsella monta nimeä) on itsensä ohella se tärkein työkalu. Grimoire on siis lyhykäisesti selitettynä kirja, johon harjoittaja kokoaa itselleen tärkeitä asioita talteen ja ylös. Kokeillut loitsut, kasvien ja yrttien tuomat energiat, kristallit, eri harjoitusmuodot... Ei ole yhtä ja oikeaa tapaa tehdä omaa grimoirea. Sen voi tehdä piiloon jonkun vanhan kirjan sisälle tai sille voi hankkia ring binderin, kansion tai vaikkapa vain ruutuvihkon. Grimoirea voi ja kannattaa käyttää myös jonkinlaisena päiväkirjana, johon merkata esimerkiksi, milloin on harjoittanut ja mitä, mahdollisesti luetut tarotit ovat ennustaneet ja milloin. Ylipäätään paikka, jossa pysyä vähän kartalla kaikesta, ettei koko pää surise täynnä ajatuksia. Tai ettei tärkeät, jo moneen kertaan opitut asiat unohdu mielestä, kun oppii koko ajan niin paljon uutta.

TOP 5 ALOITTELIJAN PERUSASIAA(itsensä lisäksi)

1. Suola
Suolaa on käytetty kautta aikojen puhdistamiseen, ringin nostamiseen, suojeluun ja pahalta torjumiseen. Se edustaa maata ja useat alttaria käyttävät noidat pitävät kulhollisen suolaa alttarilla puhdistamassa sitä negatiivisilta energioilta.


2. Rosmariini
Rosmariini on tiedetysti parantava yrtti, jota voi käyttää suitsutettuna myös puhdistamiseen. Se on myös suosittu yrtti siinä mielessä, että sillä voi loitsussa kuin loitsussa korvata minkä tahansa muun yrtin. 


3. Kvartsi
Monikäyttöinen ja mukautuva vuorikristalli, jota voi käyttää moninaisesti loitsuissa ja noituusharjoituksissa. Sillä voi myös korvata minkä tahansa toisen mineraalin ja sen ominaisuuksiin kuuluu mm. energian ohjaaminen ja mielen puhdistaminen ja kirkastaminen.


4. Kynttilät
Niitä voi käyttää rituaaleissa, loitsuissa, meditaatiossa, ennustamisessa, ilman ja energian puhdistamisessa, kynttilän steariinilla voi sinetöidä loitsupulloja ja palloja; käytännössä kynttilöitä voi käyttää harjoittamisessa mihin tahansa. Kynttilämagia on myös helppo, turvallinen ja oiva tapa aloittaa noituuden harjoittaminen.


5. Päiväkirja eli grimoire
Kuten jo ylempänä kirjoitin, grimoire on oiva paikka pitää kaikki tieto ja kokemus samoissa kansissa. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

KRISTALLIT: PUHDISTAMINEN JA LATAAMINEN

Kiviä ja kristalleja, kuten muitakin välineistöä tulee huoltaa säännöllisen epäsäännöllisesti. Tähän ei ole yhtä ja oikeaa tapaa toimia, vaan lukuisia vaihtoehtoja. Ei myöskään ole kiveen kirjoitetua, kuinka usein kiviä tarvitsisi puhdistaa ja ladata, siihen oiva mittari on - yllätys, yllätys - intuitio. Kun kivet tuntuvat raskailta lähellä, eikä niiden käyttö tunnu enää yhtä mukavalta kuin aiemmin, on aika puhdistaa ja ladata niitä. Miten kristalleja voi puhdistaa? • Yksi hyvä keino on pitää juoksevan veden alla ja visualisoida vesiputous, joka huuhtoo negatiiviset energiat mennessään. Tähän on kuitenkin muutama poikkeuskivi, joille vesipuhdistus ei sovi. Listaan ne alemmas muiden huomioitavien kivien kanssa. • Kivet ovat tulleet maasta, joten mikä sen parempi tapa puhdistaa ne kuin omassa maaperässään. Hautaa kivet maahan, mutta muista merkata paikka hyvin, jotta löydät ne vielä seuraavana päivänä. • Kivet voi myös haudata täysjyväriisiin yöksi. Aamulla negatiivisella energialla

VUOSIPYÖRÄ

Vuosipyörä kuvastaa monien uuspakanoiden ja noitien sapatteja, eli vuodenaikojen mukaan kulkevia juhlia. Sapatteja on yhteensä kahdeksan, joista kaksi on päivänseisausta ja kaksi päiväntasausta, sekä neljä suurempaa juhlaa. Vuosipyörän sykliä on noudatettu jo ennenvanhaa keskiajalla, ja Gerard Gardner toi termin takaisin käyttöön nykypäiväisessä muodossaan, kun juutalaisten sapatti sekottui terminä muihin niinsanottuihin vääräoppisiin uskontoihin. Siinä missä sapatteja ovat juhlistettu jo ammoisina aikoina, on niillä myös muinaiset syyt juhliin ja nykyaikoina ne ovat hakeneet oman muotonsa, sekä osittain sekoittunut kristinuskon juhliin, jotka useimmat vietetään samoihin aikoihin uuspakanoiden sapattien kanssa. Monet wiccat ja uuspakanat juhlistavat jokaista näitä kahdeksaa sapattia, mutta on myös sallittua juhlistaa vain osaa. Vuosipyörä itsessään on melko eroavainen ulkonäöltään, riippuu sen piirtäjästä ja käyttäjästä, mitä kokee sen tarvitsevan. Allekirjoittanut suosii ainaki