Siirry pääsisältöön

KUU: SININEN KUU, SUPERKUU, VERIKUU

Photo by Angelina Kichukova on Unsplash
Miten niin sininen? Samaltahan se näyttää, kun aina ennenkin...
Noin 2,7 vuoden välein jossakin - tai mahdollisesti useammassakin - kuukaudessa näkyy täysikuu kaksi kertaa ja sitä nimitetään siniseksi kuuksi, eli blue mooniksi. Vuosi 2018 oli siitä erityinen, että sekä tammikuussa, että maaliskuussa oli kummassakin kaksi täysikuuta ja helmikuussa taas ei lainkaan. Kumpikin niin sanotusti ylimääräisistä täysikuista oli nimeltään sinisiä kuita. Vuonna 2019 taas ei ilmaannu yhtäkään sinistä kuuta, vaan seuraava on nähtävillä lokakuussa 2020.

Sininen kuu ei kuitenkaan ole väritykseltään sininen, vaikka nimi antaa niin ymmärtää. Kuu toki voi näyttäytyä sinisenä, mutta se on täysin sattumanvarainen ilmiö ja johtunee jonkunlaisista tulivuoren purkauksista kuun pinnalla.

Termiä sininen kuu on käytetty aina 1600 -luvulta asti, muttei suinkaan liittyen kahden täysikuun ilmiöön, vaan se on ollut vähän samaa sarjaa meidän "kun lehmät lentää" -fraasin kanssa. Esimerkkinä: "kuljen hevoskärryillä, kun kuu on sininen".
Lontoota taitavissa maissa on myös käytössä sanonta "once in a blue moon" eli karkeasti käännettynä "kerran sinisessä kuussa" ja sillä taas viitataan siihen, että jotakin tapahtuu hyvin harvoin.

Sininen kuu ja magia
Monet noidat mieltävät sinisen kuun voimakkaammaksi kuin tavallisen täysikuun ja sitä myöten sitä käytetään esimerkiksi loitsuihin, jotka tarvitsevat ylimääräistä potkua. Samaisesta syystä silloin on hyvin tyypillistä suorittaa syvempää divinaatiota, erityisiä rituaaleja ja juhlistaa muutenkin toista saman kuun aikana ilmenevää kuuta.

©NASA
Superkuu ilmenee silloin, kun kuu on kaikista lähimpänä maata ja se näyttää silloin suuremmalta ja kirkkaammalta. Ilmiö johtuu siitä, että kuu kiertää maapalloa soikealla radalla. Wikipedian mukaan joka neljästoista täysikuu on superkuu.
Seuraavan kerran superkuu ilmenee 19.2.2019

Superkuu ja magia
Superkuulla on vahva sidos merivirtoihin, joten silloin on hyvä väli työskennellä veden elementin kanssa. Esimerkiksi niinkin simppeli, kuin kuuveden tekeminen. Superkuun aikana on myös hyvä aika maadoittautua, jos tapana on kokea olonsa täysikuun aikaan erityisen herkäksi ja superkuun aikana se moninkertaistuu. Syö hiilihydraatteja ja meditoi tai työskentele maa -elementin kanssa. Superkuu antaa myös erityistä energiaa päätöksen tekoon, sekä laajempialaisiin loitsuihin. Siispä nyt on aika tehdä päätöksiä, sekä vihdoin tehdä loitsu tai rituaali, joka on vain odottanut "sitä oikeaa hetkeä".
Tee oma suitsukesekoitus tai käytä hyväksi todettua; pujoa, laventelia ja kanelitankoa. Mittaa kaikkia saman verran ja polta hiilikiekolla.

Photo by Stephan Herb on Unsplash
Verikuu eli täydellinen kuunpimennys tapahtuu silloin, kun aurinko, maa ja kuu ovat kaikki peräkkäin jonossa, maa kahden muun välissä ja se voi tapahtua vain täysikuun aikaan. Silloin maa estää suoraa auringon valoa osumasta kuuhun, jolloin kuu jää maan varjoon. Punainen väritys johtuu siitä, että maan ilmakehä taittaa auringon valoa.
Seuraava täydellinen kuunpimennys tapahtuu 21.1.2019 ja 16.7.2019

Verikuu ja magia
Modernien noitien keskuudessa verikuun aikaan on potentiaalinen väli lopettaa huonot tavat ja/tai pyrkiä eroon mahdollisista addiktioista. Oli kyse sitten jokaviikonloppuisesta alkoholin juomisesta tai vaikka kiroilusta; sanotaan verikuun tuovan siihen lisäpotkua, että niistä pääsee eroon.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

KRISTALLIT: PUHDISTAMINEN JA LATAAMINEN

Kiviä ja kristalleja, kuten muitakin välineistöä tulee huoltaa säännöllisen epäsäännöllisesti. Tähän ei ole yhtä ja oikeaa tapaa toimia, vaan lukuisia vaihtoehtoja. Ei myöskään ole kiveen kirjoitetua, kuinka usein kiviä tarvitsisi puhdistaa ja ladata, siihen oiva mittari on - yllätys, yllätys - intuitio. Kun kivet tuntuvat raskailta lähellä, eikä niiden käyttö tunnu enää yhtä mukavalta kuin aiemmin, on aika puhdistaa ja ladata niitä. Miten kristalleja voi puhdistaa? • Yksi hyvä keino on pitää juoksevan veden alla ja visualisoida vesiputous, joka huuhtoo negatiiviset energiat mennessään. Tähän on kuitenkin muutama poikkeuskivi, joille vesipuhdistus ei sovi. Listaan ne alemmas muiden huomioitavien kivien kanssa. • Kivet ovat tulleet maasta, joten mikä sen parempi tapa puhdistaa ne kuin omassa maaperässään. Hautaa kivet maahan, mutta muista merkata paikka hyvin, jotta löydät ne vielä seuraavana päivänä. • Kivet voi myös haudata täysjyväriisiin yöksi. Aamulla negatiivisella energialla

VUOSIPYÖRÄ

Vuosipyörä kuvastaa monien uuspakanoiden ja noitien sapatteja, eli vuodenaikojen mukaan kulkevia juhlia. Sapatteja on yhteensä kahdeksan, joista kaksi on päivänseisausta ja kaksi päiväntasausta, sekä neljä suurempaa juhlaa. Vuosipyörän sykliä on noudatettu jo ennenvanhaa keskiajalla, ja Gerard Gardner toi termin takaisin käyttöön nykypäiväisessä muodossaan, kun juutalaisten sapatti sekottui terminä muihin niinsanottuihin vääräoppisiin uskontoihin. Siinä missä sapatteja ovat juhlistettu jo ammoisina aikoina, on niillä myös muinaiset syyt juhliin ja nykyaikoina ne ovat hakeneet oman muotonsa, sekä osittain sekoittunut kristinuskon juhliin, jotka useimmat vietetään samoihin aikoihin uuspakanoiden sapattien kanssa. Monet wiccat ja uuspakanat juhlistavat jokaista näitä kahdeksaa sapattia, mutta on myös sallittua juhlistaa vain osaa. Vuosipyörä itsessään on melko eroavainen ulkonäöltään, riippuu sen piirtäjästä ja käyttäjästä, mitä kokee sen tarvitsevan. Allekirjoittanut suosii ainaki

ALTTARI: YULE

Yule on jo takanapäin, mutta henkilökohtaisen elämän tuomat muutokset eivät antaneet siimaa reaaliaikaiseen päivittämiseen. Alttari sai kuitenkin kokonaan uuden pohjan, kun lipastosta alkoi loppua tila.   Seinällä olevat yksityiskohdat ovat vieläkin vinksallaan, mutta niiden on kyllä määrä jossain kohtaa hakea tasapaino alttarin kanssa samaan linjaan. Alttarilla paloi useampana iltana omenan tuoksuiset kynttilät. Kristalleina toimi vuorikiteet, ruusukvartsit, tiikerinsilmä, ametisti, pyriitti, turkoosi ja peridootti. Pentagrammin keskellä odotti siunattu yulekäpy ja sen yläpuolella yula-halko.