Siirry pääsisältöön

SAPATTI: SAMHAIN

Mikä on samhain?
Pakanoiden ja uuspakanoiden juhla, jolla juhlistetaan vuoden päättymistä, sekä kuolleiden muistoa ja kunnioitetaan heitä. Sitä juhlistetaan 31.10 - 1.11. ja sinä aikana kuolleiden henget palaavat takaisin koteihinsa ja heille on tarkoitus jättää uhrilahjoja. Samhain on myös kolmas eli viimeinen sadonkorjuu, joka myös tarkoittaa sitä, ettei luonto tarjoa enempää syötävää ennen ensi kevättä. (toki nykypäivänä on ulkomaan tuonti ja kasvihuoneet täällä meilläkin..) Tämä sapatti merkitsee kaiken loppua, lehdet putoavat ja kasvit kuolevat, linnut lentävät etelään ja maa painuu horrokseen talven ajaksi. Seistään täysin vuodenaikojen vaihteessa.

Onko samhain ja halloween sama asia?
Teknisesti ottaen ei, vaikkakin ne helposti on rinnastettavissa toisiinsa. Vaikka niitä vietetään samana päivänä, on halloween enemmän kaupallinen juhla ja sillä on juuret kristittyjen pyhäinpäivässä, jota Suomessa vietetään marraskuun ensimmäisenä lauantaina. Samhainin juuret taas juontuvat kauas kelttiläiseen historiaan. Monet modernimmat uuspakanat kuitenkin juhlivat halloweeniä ikään kuin samhainin jatkeena, eikä siinä ole mitään väärää.


Millä peilata samnhainia?
Symboleja

Omenat, kurpitsat, granaattiomenat, tammenterhot, pääkallot, luut, lepakot, kuunsirppi, mustat kissat, haamut, linnunpelättimet
Värejä
Oranssi, musta, kultainen, valkoinen, hopea
Kasvit
Pujo, maustepippuri, kaneli, rosmariini, ruuta, auringonkukka, omenanlehdet, salvia, kanerva
Kristallit
Musta onyksi, obsidian, jet, haukansilmä, tektiitti, schörl, savukvartsi, rubiini, granaatti, pyriitti, meripihka, kupari, marmori, fossiilit, hiekkakivi, turkoosi
Ruoka
Omenat, kurpitsat, päärynät, hasselpähkinät, maissi, yrttiteet, punaviini, omenasiideri, toffeeomenat, kurpitsapiirakka

Aktiviteetteja samhainin aikaan
• Ennusta
• Kaiverra kurpitsa
• Koristele alttari samhainia varten
• Polta kokkoa tai nuotiota
• Käy hautausmaalla
• Leivo soul cakeja
• Valmistele uhrilahja ja jätä se alttarille
• Valmista besom eli noidan luuta

Uskomuksia
1. Samhainin aikaan tämän- ja tuonpuoleisen välinen raja on häilyvä tai mahdollisesti kokonaan poissa. Kuolleiden henkien lisäksi voi olla mahdollista nähdä myös keijuja ja muita olentoja, jotka eivät muina aikoina ihmisille näyttäydy.
2. Eläimeksi tai joksikin pelottavaksi olennoksi naamioituminen voi mahdollisesti harhauttaa keijuja, jotka haluavat kaapata ihmisiä omaan valtakuntaansa.
3. Kaiverretut kurpitsat, joissa loistaa välkkyvä kynttilän kajo, toimii ikään kuin majakkana sieluille, jotka vielä etsivät lepopaikkaansa. Kurpitsojen tilalla käytettiin aikoinaan nauriita, joten mikseipä ne kävisi kuolleiden ohjaamiseen vieläkin.
4. Hämähäkin näkeminen samhainina tarkoittaa, että henkimaailmassa on ainakin yksi lojaali henkilö, joka pitää puoliasi. Hämähäkki siis toimii ikään kuin viestinä siitä, ettet ole yksin kuolemankaan jälkeen.
5. Lepakon näkeminen talon sisällä samhainina taas tarkoittaa, että sinne on päässyt yksi - tai mahdollisesti useampi - haamu vaeltelemaan.
6. Jo entisaikoina brittiläisillä saarilla poltettiin kokkoja, jotta pahat henget ja keijut eivät tulisi asutusten lähelle. Niitä poltettiin myös kylän keskustassa ja peltojen lähistöillä. Kokot, nuotiot ja kynttilät siis kannattaa vieläkin pitää läsnä samhainin hengessä.
7. Jos nimeät kaksi pähkinää sinun ja kumppanisi mukaan ja heität ne samhain kokkoon, voit nähdä parisuhteenne tulevaisuuteen. Jos ne palavat kauniisti ja kirkkaasti, on odotettavissa onnea. Jos ne eivät syty lainkaan, on tiedossa epäonnea. Jos pähkinät taas hyppäävät toisistaan eroon, se tarkoittaa eroa.
8. Sido kaksi pihlajan oksaa punaisella nyörillä tasaiseksi ristiksi ja se suojelee sinua keijuilta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

KRISTALLIT: PUHDISTAMINEN JA LATAAMINEN

Kiviä ja kristalleja, kuten muitakin välineistöä tulee huoltaa säännöllisen epäsäännöllisesti. Tähän ei ole yhtä ja oikeaa tapaa toimia, vaan lukuisia vaihtoehtoja. Ei myöskään ole kiveen kirjoitetua, kuinka usein kiviä tarvitsisi puhdistaa ja ladata, siihen oiva mittari on - yllätys, yllätys - intuitio. Kun kivet tuntuvat raskailta lähellä, eikä niiden käyttö tunnu enää yhtä mukavalta kuin aiemmin, on aika puhdistaa ja ladata niitä. Miten kristalleja voi puhdistaa? • Yksi hyvä keino on pitää juoksevan veden alla ja visualisoida vesiputous, joka huuhtoo negatiiviset energiat mennessään. Tähän on kuitenkin muutama poikkeuskivi, joille vesipuhdistus ei sovi. Listaan ne alemmas muiden huomioitavien kivien kanssa. • Kivet ovat tulleet maasta, joten mikä sen parempi tapa puhdistaa ne kuin omassa maaperässään. Hautaa kivet maahan, mutta muista merkata paikka hyvin, jotta löydät ne vielä seuraavana päivänä. • Kivet voi myös haudata täysjyväriisiin yöksi. Aamulla negatiivisella energialla

VUOSIPYÖRÄ

Vuosipyörä kuvastaa monien uuspakanoiden ja noitien sapatteja, eli vuodenaikojen mukaan kulkevia juhlia. Sapatteja on yhteensä kahdeksan, joista kaksi on päivänseisausta ja kaksi päiväntasausta, sekä neljä suurempaa juhlaa. Vuosipyörän sykliä on noudatettu jo ennenvanhaa keskiajalla, ja Gerard Gardner toi termin takaisin käyttöön nykypäiväisessä muodossaan, kun juutalaisten sapatti sekottui terminä muihin niinsanottuihin vääräoppisiin uskontoihin. Siinä missä sapatteja ovat juhlistettu jo ammoisina aikoina, on niillä myös muinaiset syyt juhliin ja nykyaikoina ne ovat hakeneet oman muotonsa, sekä osittain sekoittunut kristinuskon juhliin, jotka useimmat vietetään samoihin aikoihin uuspakanoiden sapattien kanssa. Monet wiccat ja uuspakanat juhlistavat jokaista näitä kahdeksaa sapattia, mutta on myös sallittua juhlistaa vain osaa. Vuosipyörä itsessään on melko eroavainen ulkonäöltään, riippuu sen piirtäjästä ja käyttäjästä, mitä kokee sen tarvitsevan. Allekirjoittanut suosii ainaki

NOITUUS: MISTÄ ALOITTAA?

Sanotaan heti alkuun niinkin itsestään selvä asia, kun että kukaan ei voi päättää yhtäkkiä olevansa noita ja ryhtyä sellaiseksi sormia napsauttamalla. Noituus on niin paljon muuta, kuin syylänenäisiä, kyttyräselkäisiä eukkoja kymmenen kissan kanssa, jotka lentelevät aina täyden kuun aikaan Kyöpelivuorelle tanssimaan alasti ringissä ja naimaan itse Paholaisen kanssa. Noituus on maallista harjoittamista, wicca taas uskonnollista, joten pidetään ne tässä kohtaa(ja yleensä noin oletusarvoisesti muutenkin) erillään toisistaan. Eli noidan ei ole pakko olla wicca, eikä wicca ole aina noita.  Ylipäätään, ollaksesi noita, ei tarvitse olla varsinaisesti mitään erityistä. Vain sinä itse. Usein harhaudutaan ajattelemaan, että noidat ovat vain pakanoita. Väärin, voit olla kristitty, juutalainen, muslimi, buddha tai mikä tahansa muu uskonnon edustaja ja silti harjoittaa noituutta. Voit olla jopa ateisti ollaksesi noita! Tämä harjoittaminen ei myöskään vaadi ketään palvomaan Saatanaa tai mitään muut